past2present4future

Past2Present4Future (“P2P4F”) je projekat na temu kulture sećanja u organizaciji četiri partnerske organizacije iz Srbije, Nemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Njegov cilj je uključiti mlade ljude iz ovih zemalja u celogodišnje aktivnosti usmerene na sećanje i istraživanje istorijsko-savremenih dilema, s posebnim naglaskom na Drugi svetski rat i dugotrajno nasleđe nacionalsocijalističkih zločina u Evropi. 

Neka od pitanja i tema koje smo istražili su: 

Zašto/je li učenje o istorije važno/bitno za mlade? Zašto su istorijski događaji još uviek uzrok aktualnih (političkih) nesuglasica i polarizacije u društvu? Koji su različiti načini sećanja, narativi i pristupi suočavanju s prošlošću u različitim delovima Evrope? 

P2P4F je bio ispunjen raspravama, interaktivnim radionicama, izletima i posetama različitim spomen-obeležjima, kao i širokim mogućnostima da svi izraze svoje ideje, dileme i razmišljanjа o ovim temama. 

 

Koje su se aktivnosti odvijale tokom projekta?

Interaktivni online seminar održan je u Maju 2021. Ovo vreme iskorišćeno je za međusobno upoznavanje, raspravu o nekim od bitnih pitanja koja se odnose na uticaj prošlosti na sadašnjost, kao i za osmišljavanje akcija i inicijativa u manjim grupama koje su se održavale u razdoblju između sastanaka.

Tokom leta 2021., svaka projektna zemlja organizovala je nacionalne sastanke tokom kojih su učesnici posetili različita lokalna mjesta sećanja.

Na kraju projekta, organizovali smo seminar u Beogradu u Novembru 2021. godine, tokom kojeg smo posetili određena istorijska mesta u Srbiji i zaključili naše rasprave o međudelovanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

P2p4f dokumentarac

Napravili smo kratki dokumentarac s intervjuima sa učesnicima projekta. Dokumentarac ima propratnu nastavnu jedinicu koja se može preuzeti u nastavku.

Dokumentarac takođe možete preuzeti u nastavku, ima četiri jezične verzije, po jednu za svaki projektni jezik. Takođe su dostupni i titlovi.

Memory walk

Tokom projekta snimili smo pet novih Memory Walk videa koji obrađuju određene dileme o ljudskim pravima koje se odnose na mesta sjećanja.

Memory Walk  video filmovi propraćeni su nastavnom jedinicom za korišćenje u učionici.

Crna kuća

Spomen Park Jajinci

Nedovršena igra

Nepoznate priče Aerodroma Tempelhof

Prisilni Radnici u Spandou

Projektni partneri:

Kreisau Initiative
Hermes
Mreža Zapadnog Balkana

Projekat finansira: