Historija, istorija, povijest

Projekat „Historija, Istorija, Povijest – Lekcije za sadašnjost“ je pokrenut 2015. godine od strane Kuće Ane Frank, u saradnji sa regionalnim partnerskim organizacijama iz Srbije (Otvorena komunikacija), Hrvatske (Hrvatska edukativna i razvojna mreža za unapređivanje komunikacije – HERMES), Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava – „YIHR“ i Humanost u akciji – HIA) i Makedonije (Omladinski obrazovni forum – MOF).

Finansiran sredstivna Evropske unije i usmeren je na promociju inovativnih tehnika i metoda učenja istorije po uzoru na one koje koristi Kuća Ane Frank. Te metode odlikuju se podsticanjem debate i preispitivanja uzroka istorijskih događaja i činilaca i vode njihovom objektivnijem sagledavanju, kao i razumevanju njihovog značaja za izazove koje nosi budućnost.

Projekat se sastoji iz više različitih celina koje uključuju profesore i nastavnike sa jedne, ali i učenike srednjih i starijih razreda osnovne škole, sa druge strane. Kroz sve aktivnosti učesnici se upoznaju sa nastavnim sredstvima i metodama koje kombinuju elemente formalne i neformalne edukacije, a počivaju na vršnjačkoj edukaciji, interaktivnom pristupu i upotrebi digitalnih medija.

U prvoj fazi (2015.) eksperti, lokalni koordinatori i učenici, zajednički su radili na kreiranju nastavnih materijala po uzoru na metodologiju Kuće Ane Frank, na lokalnim jezicima i obučavali se za dalje prenošenje stečenih znanja. Druga etapa projekta (2016. i 2017.) obuhvatila je  predstavljanje ovih materijala širokom auditorijumu nastavnika i učenika kroz niz aktivnosti: regionalne seminare za nastavnike i profesore; predstavljanje izložbe „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ širom regiona, a koja podrazumeva stvaranje mreže vršnjačkih edukatora – vodiča kroz izložbu; radionice Koraci sećanja (originalno Memory Walk) namenjene učenicima srednjih i starijih razreda osnovnih škola.

Prvo predstavljanje izložbe u Srbiji bilo je u aprilu 2016. u Domu omladine Beograda, kada ju je zvanično otvorio šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Davenport, a nakon toga je gostovala u Kovačici, Šapcu, Valjevu, Vrbasu, Pivnicama, Bečeju, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Požarevcu, Ubu , Aranđelovcu i Somboru.

Ukoliko ste zainteresovani da izložba dođe u vašu školu, možete kontaktirati koordinatorku projekta Anu Janković putem email-a jankovic@ok.org.rs.