Demolizam

Popul(ar)istički rečnik demagogije je nastao kao projekat autorskog tima Fonda za otvoreno društvo i saradnika iz Užickog centra za ljudska prava, Damad-a (Novi Pazar), Proaktiva (Niš), Timočkog kluba (Knjaževac), Pokreta „Čista Srbija“ (Kragujevac), Zaječarske inicijative, Građanske akcije Pančevo i Građanske mreže (Kovin). Projekat je realizovan tokom predizborne kampanje za lokalne, parlamentarne i predsedničke izbore 2012. godine.
U januaru 2013. godine, upravljanje sajtom su preuzeli Otvorena komunikacija i Kulturni centar Damad, sa ciljem da naprave dinamičnu platformu koja ce građanima omoguciti da efikasno razotrkiju sve politicare koji se služe logickim greškama, demagogijom i populizmom – umesto argumentima.

Projekat se realizovao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu kroz razlicite javne debate i zajednicko igranje društvene igre koju su osmislili organizatori projekta.

http://www.demolizam.rs/

 

Evropska škola debate

Projekat Otvorene komunikacije “Evropska škola debate” nastao je 2013. godine u saradnji sa EU info centrom i od tada se uspešno održava svake godine. Do sada je program prošlo preko 100 srednjoškolaca.

Program je namenjen srednjoškolcima širom Srbije, a održavao se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Novom Pazaru kao i u mnogim drugim gradovima.

U okviru ovog projekta, odabrana grupa srednjoškolaca ima priliku da sluša radionice o debati, kao i radionice posvećene Evropskoj Uniji. Nakon odslušanih radionica, održavaju se debate u gradovima širom Srbije na različite teme vezane za Evropsku Uniju, u kojima učestvuju srednjoškolci koji su polaznici projekta. U debati postoje 2 tima-vlada i opozicija, a svaki tim se sastoji od 3 člana. Najbolji od njih na kraju projekta debatuju u finalnoj debati koja se održava u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

“Historija, Istorija, Povijest”

Projekat “Historija, Istorija, Povijest – Lekcije za sadašnjost” je pokrenut 2015. godine od strane Kuće Ane Frank, u saradnji sa regionalnim partnerskim organizacijama iz Srbije(Otvorena komunikacija), Hrvatske(Hrvatska edukativna i razvojna mreža za unapređivanje komunikacije – HERMES), Bosne i Hercegovine(Inicijativa mladih za ljudska prava – “YIHR” i Humanost u akciji – HIA) i Makedonije(Omladinski obrazovni forum – MOF).

Ciljevi projekta su podizanje svesti, ohrabrivanje diskusije o nedavnoj prošlosti nacionalizma, isključivanja, predrasuda, diskriminacije u regionu i promovisanje debate i dijaloga o zajedničkoj prošlosti. Ovaj projekat takođe podstiče razvijanje kritičkog mišljenja o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za trenutne izazove, a takođe i menja pristup učenju istorije.

http://historijaistorijapovijest.org/rs/