b2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJzb2sub3JnLnJz Javna debata: Digitalna agora | Otvorena komunikacija

Javna debata: Digitalna agora

Univerzitetska debatna mreža Otvorena komunikacija Vas poziva na javnu debatu o potencijalu medija da unaprede učešće građana u savremenoj demokratiji u izvođenju studenata Univerziteta u Beogradu, kojoj će prisustvovati  javne ličnosti dr Čedomir Antić, beogradski reper Boško Ćirković Škabo i IT pravnik Žarko Ptiček.

Debata “Digitalna agora“ biće održana u subotu, 12. maja sa početkom u 19 časova u Domu omladine (sala Amerikana), a deo je Transeuropa Festivala.

Uvod u diskusiji predstavljaće debata na kojoj će debateri sa Univerziteta u Beogradu simulirati diskusiju u atinskoj skupštini. U toku debate, publika će moći da putem svojih Twitter i Facebook naloga  učestvuje u debati, daju svoje impresije, komentare, postavljaju pitanja na specijalnom on line zidu koji će biti prikazan na velikom video bimu. Svi zajedno ćemo pokušati da damo odgovor na pitanje, da li su društvene mreže druga šansa demokratije, da li mogu da omoguće veću i aktivniju participaciju građana u političkim procesima?

Kroz hronološki prikaz procesa učešća građana u političkim procesima biće predstavljen način na koji se politički sistem menjao i prilagođavao uslovima vremena. Počevši od specifičnosti atinske demorkatije, prvih studentskih protesta u socijalizmu, studentskih i građanskih prostesta devedesetih, do današnjih aktuelnih Facebook revolucija i mogućnosti mobilizacije, participacije građana i pokretanja bitnih inicijativa putem online društvenih mreža.